Amersfoort

Lokale trekker: Brigit Kuypers

In Amersfoort brengt Brigit Kuypers van het CNME partners bij elkaar om in Amersfoort meer kinderen de natuur te laten beleven.

Brigit werkt samen met verschillende organisaties de komende vier jaar aan het volgende doel: brigit-kuypers
Zoveel mogelijk kinderen en hun opvoeders gaan naar buiten om kennis te maken met natuur en te bewegen in het groen, waar mogelijk in de natuur om de stad, waar dat nodig is dichtbij de kinderen in de wijk. Een goed functionerend netwerk met een diversiteit aan mensen en organisaties in de stad die een breed scala aan activiteiten aanbieden is hiervoor het geëigende middel. In de projectinformatie lees je met welke projecten ze in Amersfoort aan deze missie werken.

gemeente_amersfoort

Projectinformatie

Het CNME werkt samen met verschillende organisaties de komende vier jaar aan het volgende doel:
Zoveel mogelijk kinderen en hun opvoeders gaan naar buiten om kennis te maken met natuur en te bewegen in het groen, waar mogelijk in de natuur om de stad, waar dat nodig is dichtbij de kinderen in de wijk. Een goed functionerend netwerk met een diversiteit aan mensen en organisaties in de stad die een breed scala aan activiteiten aanbieden is hiervoor het geëigende middel.

“Als je thuis niet wordt gestimuleerd om de natuur te ervaren, dan helpen we graag een handje. Dat kan als alle groene organisaties met al hun kennis van natuurbeleving samenwerken met scholen en welzijnsorganisaties”.
– Wethouder Tigelaar

Activiteiten van Groen doet Goed Amersfoort in 2016
Aansluiten bij activiteiten van B.Slim
B.Slim zal in drie aandachtswijken van Amersfoort het bestaande aanbod tijdens de Lekker fit!-maand en later in 2016 tijdens de activiteitenweken aanvullen met groene activiteiten gericht op bewegen en/of gezonde voeding én natuur in en om de stad.

Werken met Natuur voor Talentontwikkeling
Kinderen gaan in kleine groepen drie tot vier keer in een schooljaar klussen in de natuur doen. Zij zijn niet alleen bezig met leuke natuurklussen in een herkenbare omgeving in (de nabijheid van) de stad, maar leren ook over het belang van een goede omgang met de natuur en natuurbeheer én maken kennis met ‘groene buitenberoepen’ zoals boswachter, groenbeheerder, stadsboer en imker.

Maatjesproject Amersfoort voor kinderen in aandachtswijken
Het maatjesproject koppelt kinderen van 9 t/m 12 jaar een schooljaar lang aan een student of vrijwilliger. Wekelijks ondernemen de kinderen samen met hun maatjes en een NatuurWijzer een activiteit in de natuur buiten de stad. In de tussenliggende weken worden de maatjes en kinderen gestimuleerd om te meer natuuractiviteiten te doen

Natuurspeelplek Soesterkwartier
In dit project gaat de Kinderwijkraad samen met Welzin, Samenwerkstad en andere partners uit het Groen doet goed-netwerk aan de slag om kennis te maken met natuurspeelplekken in de stad en daarbuiten, waarna ze zelf stapsgewijs aan de slag gaan om hun eigen natuurspeelplek(ken) dichtbij huis te realiseren

Hoe overleef ik de stadsnatuur?!
Wilde Kevers organiseert jaarlijks meerdere survival weekenden vol natuurbelevenissen voor ouder en kind. Met dit project wil Wilde Kevers juist kinderen en hun ouders die (nog) geen binding hebben met natuur, maar niet de financiële ruimte hebben, de kans bieden om tijdens een weekend de natuur in al haar facetten te ervaren.

De betrokken partners van Groen doet goed Amersfoort zijn: GGD Regio Utrecht, ABC Scholen, Wondergroen, Coöperatie 033Groen, Stichting NatuurWijs, Welzin Amersfoort, Samenwerkstad en Wilde Kevers.


 

Interview met wethouder Menno Tigelaar

In Amersfoort is wethouder Tigelaar betrokken bij Groen doet Goed. Tijd om even kort kennis te maken.  wethouder amersfoort

Eerst even checken… Komt u zelf veel in het groen en zo ja, waar gaat u dan graag heen?
Amersfoort heeft enorm veel groen en ik mag er graag op uit trekken. Wandelend of met de fiets, in Amersfoort maar ook in de regio. Ik heb veel favorieten, maar Den Treek, de Leusderheide en Park Randenbroek zijn voor mij in de buurt, dus daar kom ik graag samen met het gezin. Als ik wat meer tijd heb ga ik ook wel eens naar de Utrechtse Heuvelrug.

Groen doet goed is gericht op kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Wat vond u het leukste om buiten (in de natuur) te doen toen u kind was?
Ik ben opgegroeid in Drenthe, omringd door veel natuur. We gingen regelmatig wandelen met de familie, dan ontdek je alles wat een bos te bieden heeft. Dan zie je vogels, eekhoorntjes en andere dieren, maar ik kon ook veel plezier hebben met eenvoudige dingen als balanceren op boomstronken in de buitenlucht. Ik ben opgegroeid met het idee dat het goed en normaal is dat je groen altijd in de buurt hebt en er goed voor zorgt. Dat geef ik ook graag mee aan mijn kinderen.

Wat is er nodig om elk kind in Amersfoort zo’n natuurervaring te laten beleven?
Veel natuur in de buurt! Dat hebben we gelukkig in Amersfoort en de regio; veel mooie, goed onderhouden gebieden die allemaal wat te bieden hebben, of het nou bos, water of ander groen is. Ieder kind moet af en toe in de natuur kunnen spelen. Een hut bouwen in het bos, waterbeestjes vangen in de sloot, wilde bramen of bosbessen plukken, in het gras liggen.  Gelukkig hebben we veel enthousiaste natuurliefhebbers en het CNME in Amersfoort, in  Het Groene Huis. Als je niet weet waar te beginnen, begin dan daar!

Wat is de grootste uitdaging, verwacht u, om Groen doet Goed Utrecht in Amersfoort tot een succes te maken?
Het mee naar buiten nemen van kinderen die nu nog binnen zitten. Als je thuis niet wordt gestimuleerd om de natuur te ervaren, dan helpen we graag een handje. Dat kan als alle groene organisaties met al hun kennis van natuur en natuurbeleving samenwerken met bijvoorbeeld scholen en welzijnsorganisaties. Ik denk dat veel kinderen in Amersfoort al heel makkelijk in contact komen met natuur. Ieder kind dat daar bij komt geven we een ervaring waar ze heel hun leven plezier aan hebben. Gelukkig komen bijna alle basisschoolkinderen al wel eens bij het CNME of gebruiken ze lespakketen. Wat mij betreft doen alle Amersfoortse kinderen mee.