Houten

Lokale trekker: Koen Helling

In de gemeente Houten brengt landschapscoördinator Koen Helling partners bij elkaar om kinderen in Houten de natuur meer te laten beleven.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan.Genieten in de natuur koen helling

Ik vind Groen Doet Goed een schitterend project en ik hoop vanuit Houten mijn steentje bij te kunnen dragen zodat veel kinderen en hun ouders kunnen gaan genieten in de natuur.”

gemeente-houten

Projectinformatie

In de gemeente Houten gaan verschillende partijen aan de slag met drie thema’s: bewegen, beleven en voedsel. Binnen deze drie thema’s worden de aankomende vier jaar meerdere projecten uitgevoerd, al dragen sommige projecten bij aan meerdere thema’s.

Beleven
Binnen het thema beleven gaan vijf projecten lopen. Er wordt een beleefroute aangelegd van de parkeerplaats naar het speelbos in Nieuw Wulven (toevoegen van (beweeg)opdrachten). In 2016 komt er een beleef/beweegdag in bos Nieuw Wulven  met diverse natuuractiviteiten vanuit de verschillende organisaties. Zoals waterbeestjes zoeken met NME Houten, op zoek naar ringslangen met de Milieuwerkgroep, scouting, sport- en beweegactiviteiten met het Sportpunt Houten. Ook worden er twee blote voetenpaden aangelegd. Hierdoor kunnen de kinderen de natuur voelen in plaats van zien. Op boerderijen is er ook van alles te beleven. Er wordt een speur- en ontdekkingstocht ontwikkeld voor open dagen van boerderijen en er worden een trekker-klimtoestel en een trekkerbaan geplaatst. Kinderen kunnen daar ontdekken, bewegen, verkeersregels leren en van alles leren over het boerenleven.

“Ik vind Groen Doet goed een schitterend project en ik hoop vanuit Houten mijn steentje bij te kunnen dragen zodat veel kinderen en hun ouders kunnen gaan genieten in de natuur”
– Koen Helling

Bewegen
Binnen het thema bewegen gaan ook vijf projecten lopen. In Houten-Noord wordt een sport- beweeg- en beleefparcours aangelegd. In heel Houten worden klimbomen aangelegd en andere klimplekken gerealiseerd. Kinderen krijgen zo meer mogelijkheden om buiten te bewegen. Een ander project is het ontwikkelen en aanleggen van en boerenbootcamp. Want waar kun je nu beter melkbus sjouwen, hooibaal werpen, emmers dragen, kruiwagenracen en banden rollen dan op de boerderij? Tijdens zo’n bootcamp zijn kinderen niet alleen aan het bewegen, ze leren ook over de boerderij en het werk dat daarbij hoort of vroeger hoorde. In Houten is ook een maïsdoolhof te vinden. Onmisbaar is een uitkijktoren, die wordt in 2017 gerealiseerd. Door Sportpunt Houten wordt een footgolfparcours aangelegd. Met footgolf leg je in het groen voetballend een parcours af waarbij je met zo weinig mogelijk schoten de bal in de hole probeert te krijgen.

Voedsel
Binnen het thema voedsel gaan twee projecten lopen: een workshop wildplukken en koken voor gezinnen en het aanplanten van een smulbosje. Dit laatste project is eind 2015 in Houten Zuid al gestart.

Naast deze projecten is Groen doet goed Houten ook bezig met de overkoepelendeprojecten de groene gezinskalender en ‘50 dingen die je voor je twaalfde gedaan moet hebben’.

De betrokken partners van Groen doet goed Houten zijn: NME Houten, Staatsbosbeheer, JOGG, Partou, Sportpunt Houten, Milieuwerkgroep, Boerderij in de Kijker, Boerderij Nieuw Slagmaat, Van Houten & Co, Spelend Jezelf, Lister en Buitenwereld.


 

Herman Geerdes_Houtensewetering-bewerkt

Een interview met Wethouder Herman Geerdes

Vanuit zijn portefeuille natuur en Landschap is wethouder Herman Geerdes in de gemeente Woerden verantwoordelijk voor de uitvoering van Groen doet goed. Welke voordelen ziet hij van de natuur en hoe kan hij zich zelf inzetten voor het programma?

U hebt zelf kinderen. Wat is de leukste natuurervaring die u met hen hebt beleefd?

Alles wat met voedsel te maken heeft vind ik erg leuk. Mijn kinderen zijn nog jong, 3 en 4 jaar. Ik kom zelf uit het buitengebied, de Kromme Rijnstreek. Ik kon als jongetje zo een boerderij oplopen. Boeren werken in dit gebied nu samen aan een oogstfeest. Landbouwbedrijven, van akker tot tuinbouw, laten zien hoe zij werken. De kinderen zien bijvoorbeeld hoe koeien gemolken worden en waar melk vandaan komt. Dat vinden ze erg leuk. Ik probeer het dan ook regelmatig te doen.

Wat is er nodig om elk kind in Houten zo’n natuurervaring te laten beleven?

Wat nodig is, is om meer kenbaar te maken dat er veel activiteiten zijn binnen het stedelijk gebied en in de groenzones. In Houten hebben kinderen veel toegang tot natuur. Anders dan in Utrecht, waar kinderen zijn die nooit buiten de stad komen. Toch hoor ik vaak dat mensen uit Houten zich verbazen dat er dichtbij Houten zo veel en mooi groen is.

Een mooi voorbeeld is het project Boerderij in de kijker. Waar basisschoolkinderen boerenbedrijven bezoeken. We zijn als gemeente steeds actief bezig om steeds meer van dit soort plekjes te creëren. Daarnaast maken we mensen bewust van wat er is aan mooi. Dat doe je door daar de slimme verbindingen te leggen, zoals tussen natuur en sport. We vertellen ouders en kinderen dat je in onze regio gratis kunt bewegen: namelijk in de mooie groenstroken.

Wat is nog een uitdaging om Groen doet goed in Houten tot een succes te maken?

Overzicht blijven houden. Je ziet vaak allerlei initiatieven ontstaan. Daardoor wordt het ondoorzichtig. Wat hoort nu waarbij en wat niet? Onder een duidelijk label als Groen doet goed worden uiteenlopende initiatieven bekender. En kunnen die benodigde en logische verbindingen makkelijker worden gelegd. Denk aan partners als kinderdagverblijven. Zij zouden elke dag met kinderen naar buiten moeten. Ook scholen, sportverenigingen, ouders. Daarvoor moet natuur en de daar georganiseerde activiteiten goed toegankelijk worden gemaakt.

U heeft Groen doet goed in Houten op 2 september officieel afgetrapt. Wat viel u op?

De partners hebben veel leuke ideeën om met het groen in en om Houten aan de gang te gaan. Belangrijk is dat goede verbindingen tussen al deze ideeën worden gemaakt. Deze samenwerking kan leiden tot veel activiteiten buiten. Juist vanaf verschillende disciplines. Om bij het onderwerp te blijven: pak het laaghangend fruit waardoor je snel successen kan behalen.

Groen doet goed-trekker Koen Helling gaat nu met partners aan de slag om de plannen uit te voeren. Kunt u als wethouder nog persoonlijk bijdragen aan het project?

Ja zeker. Mijn portefeuille biedt veel mogelijkheden om juist die verbindingen te leggen. Naast Natuur en landschap, vallen ook Leefstijl en Economie onder mijn verantwoordelijkheid. Dus ik kan het project JOGG (Jongeren op gezond Gewicht) koppelen aan bedrijven die groen bezig zijn. Dagelijks kom ik dit soort kansen tegen.


 

 

Update Houten: ‘boomhutten en smulbosjes’

Houten is één van de Groen doet goed gemeentes die eind 2015 kon profiteren van extra budget van de provincie om de eerste projecten uit te voeren. De gemeente is direct aan de slag gegaan en hebben verschillende projecten gerealiseerd.
In bosgebied Nieuw Wulven is in december een frame geplaatst voor een hut die kinderen met takken zelf af kunnen bouwen. Daarnaast is een grote dode beuk gekapt en hergebruikt door deze in de buurt van een school als klimobject neer te leggen. In Houten-Zuid is een ‘smulbosje’ geplant met o.a. hazelnoot, tamme kastanje, walnoot, beuk en diverse fruitbomen (peer, appel, pruim). De bomen hebben een wat grotere maat dan gebruikelijk is voor een bosplantsoen. Zo kan er op deze plek in de toekomst hopelijk snel gespeeld en gesmuld worden.

 


Startbijeenkomst gemeente Houten

Medewerkers van welzijn, sport, de Milieuwerkgroep Houten, de buitenschoolse opvang, het lokale NME centrum, Boerderij in de Kijker en JOGG waren woensdag 2 september 2015 aanwezig bij de start van Groen doet goed Houten. Deze partijen, die elk wat kunnen betekenen voor het project, dachten mee over een opzet. De bijeenkomst stond in het teken van brainstormen over mogelijke projecten. De thema’s waren voeding, bewegen en beleven. Op 30 september vond de tweede bijeenkomst plaats, de derde bijeenkomst is op 28 oktober.

 

Genieten in de natuur koen helling

Koen Helling is lokale trekker in Houten

Koen Helling is, vanuit zijn functie als landschapcoördinator, trekker van het project Groen Doet Goed in Houten. Hij vertelt wat zijn motivatie is om zich in te zetten voor meer natuurbeleving voor de kinderen in Houten.

“In mijn werk ervaar ik vaak hoe belangrijk groen, landschap en natuur is voor mensen. En zeker ook voor kinderen, als zij regelmatig in de natuur komen en zien hoe waardevol dat is, kunnen ze later bewust met onze aarde omgaan.

Zelf ben ik van mijn 15e tot mijn 30ste als vrijwilliger actief geweest bij de Werkgroep van Kampbegeleiders (nu Woesteland/IVN-jongeren). Naast natuurbeheer, zoals hooien, heideplaggen, poelen schonen of knotten, deden we dan ook altijd een stukje educatie over bijvoorbeeld duurzaamheid, milieu of bewust eten.

Ik vind Groen Doet Goed een schitterend project en ik hoop vanuit Houten mijn steentje bij te kunnen dragen zodat veel kinderen en hun ouders kunnen gaan genieten in de natuur.”