Utrecht

Lokale trekker: Ellen Alzer

Ellen Alzer is adviseur duurzame initiatieven en brengt in die functie partners samen om Groen doet goed in de gemeente Utrecht tot een succes te maken.

Ellen Alzer natuur Utrecht“Ik ben al jaren actief in het groen en op dit moment werkzaam bij Utrecht Natuurlijk. Ik geniet enorm van natuur en ben daar ook wekelijks te vinden”.

Toen ik door mijn werk in Overvecht ontdekte dat veel kinderen daar nog nooit in een bos waren geweest, was ik geschokt. Ik gunde ze ook te ervaren hoe heerlijk het is om in de natuur te zijn. Sindsdien zet ik me in om kinderen in het bos te krijgen. Groen doet Goed was dus een kolfje naar mijn hand. Ik hoop met deze enthousiaste groep mensen veel kinderen te laten ervaren wat het bos met hen doet. Wedden dat dat mooie ervaringen zijn.”

logo-utrecht-natuurlijk-ivn-web-kl

Projectinformatie

In Utrecht doen al  ruim 30 organisaties mee aan het programma Groen doet Goed. Zij hebben een gezamenlijke missie vastgesteld: Alle kinderen in Utrecht hebben voor hun 12e jaar een betekenisvolle ervaring in de natuur gehad. Daarbij kiezen zij voor een aanpak waarbij ze de kinderen laten kennis maken met de natuur dichtbij hun huis en hun school.

Activiteiten van Groen doet Goed Utrecht in 2016
Maatjesproject
Voor het maatjesproject worden twaalf studenten(vrijwilligers) gekoppeld aan twaalf kinderen. Zij gaan één middag per week op stap in de natuur. Daarnaast nemen zij vier keer deel aan een NatuurWijs excursies.

De Avonturenclub: gevaarlijk spelen en ontdek de natuur in je eigen buurt
De Avonturenclub is een sportief naschools programma voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De begeleider gaat met de kinderen op ontdekkingstocht in hun buurt. Er wordt een combinatie gemaakt met sportieve vaardigheden zoals rennen, springen en werpen.

Vergroenen van schoolpleinen, liefst in krachtwijken
Onder begeleiding van Utrecht Natuurlijk gaan verschillen scholen (samen met schoolteam, ouders en kinderen) plannen maken voor de vergroening van het schoolplein. Eén school is al bekend: de ODBS Pieterskerkhof in de binnenstad van Utrecht

Natuurlijk spelen bij het Niftarlakeplantsoen in Zuilen
De natuurwaarde van  het Niftarlakeplantsoen wordt vergroot en het plantsoen wordt  aantrekkelijker gemaakt voor kinderen en buurtbewoners. Groen doet goed draagt bij aan de ontwikkeling van speelnatuur en het organiseren van natuurbelevingsactiviteiten.

NatuurWijs
Van vijf scholen gaan in 2016 verschillende klassen drie dagen naar het bos waar ze het programma van NatuurWijs volgen. Daarnaast bieden NatuurWijs en Utrecht Natuurlijk lessen voor een dagdeel aan Utrechtse scholen.

Fietsen in het groen: fietslessen en fietstochten met natuurbeleving
Harten voor Sport gaat in samenwerking met Utrecht Natuurlijk fietsactiviteiten naar natuurgebieden organiseren voor kinderen en hun ouders. Kinderen en hun ouders ontdekken al fietsend de bijzondere natuurplekken in hun wijk, omdat de fietstochten langs deze plekken gaan. In de natuurgebieden rondom/buiten de stad worden verschillende natuurbelevingsactiviteiten aangeboden.

“Ik hoop met deze enthousiaste groep mensen veel kinderen te laten ervaren wat het bos met hen doet. Wedden dat dat mooie ervaringen zijn.”
– Ellen Alzer

Natuursprong
Tijdens Natuursprong gaat een schoolklas onder schooltijd naar het Gagelbos. Hier krijgen ze allerlei spelvormen waarbij beweging en natuurbeleving de boventoon voeren.

Vergroten bekendheid Gagelbos
In 2016 worden er activiteiten georganiseerd in het Gagelbos om zo steeds meer mensen te laten ervaren hoe leuk een bezoek aan het bos is.

Revival het Vogelnest Rhijnauwen
Het Vogelnest is een groot omheind buitenterrein in Rhijnauwen. Kleuterklassen gaan er sinds jaar en dag heen voor een buitenspeeldag. Maar het buitenterrein en het gebouw zijn aan inmiddels aan vernieuwing toe.

Inrichting van een Cool Natureplek in Utrecht
Samen met omwonenden en kinderen wordt er, op een nog te bepalen locatie, een natuurspeelplek ontworpen en ingericht. Dit is een groot avontuurlijk ingericht natuurlijk gebied waarin spelen, leren en bewegen centraal staan.

Groen doet goed Utrecht is ook deelnemer van het project ‘50 dingen die je voor je twaalfde gedaan moet hebben’.

De betrokken partners van Groen doet goed Utrecht zijn: NatuurWijs, Staatsbosbeheer, Bureau Niche, Harten voor Sport, Doenja Dienstverlening, Wijk & Co en het Vogelnest Rhijnauwen.


 

Utrecht start Maatjesproject

Woensdag 9 december, een stralende winterdag, was de aftrap van het maatjesproject van Doenja en Natuurwijs in de gemeente Utrecht. Omdat de maatjes, een student gekoppeld aan een jongen of meisje uit Kanaleneiland, elkaar nog niet goed kenden waren er eerst kennismakingsspelletjes in park Transwijk. Daarna was het tijd voor meer actie en natuurbeleving.

Het spel ‘ratten en raven’ en het geblinddoekt onderzoeken van een boom die je later zonder blinddoek weer terug moest vinden, waren favoriet. Ter afsluiting bakten de jongeren samen een broodje boven het vuur. Een ervaring rijker ging iedereen weer naar huis.

Het maatjesproject koppelt kinderen van 9 t/m 12 jaar ongeveer een schooljaar lang aan een student of vrijwilliger. Wekelijks ondernemen zij samen een activiteit gericht op de talenten en interesses van het kind.

Lees meer op www.doenjadienstverlening.nl.


 

foto website

23 juni 2015: Aftrap Groen doet goed

Groen doet in de stad Utrecht trapte op 23 juni af met een startbijeenkomst op het prachtige tuinenpark van ATV de Hoge Weide. Toepasselijk in het groen en zoveel mogelijk buiten, ondanks wat koude wind en druppels.

Na de gezamenlijke aftrap met een welkom door Daan Bleichrodt en Rosa Lucassen, gingen alle aanwezigen – van initiatiefnemers van groene buurtprojecten tot een vertegenwoordiger van de lokale sportvereniging – naar buiten: ervaren wat groen doet en dat gebruiken voor de kennismaking. Deze activiteit zorgde voor verdieping, levendigheid en persoonlijke betrokkenheid.

Daarna bouwde de groep samen aan het beeld dat ze voor Utrecht willen maken. Hierbij werden ze gevoed door Gudrun Feldkamp, die over de aanpak van de Rotterdamse Groene Loper vertelde en mooie concrete voorbeelden gaf.

Vervolgplannen

De afspraken die aan het eind van de bijeenkomst werden gemaakt, varieerden van proefproject Cool Nature tot projectplan ’50 dingen’. Voor de vervolgbijeenkomst werd afgesproken dat iedereen een nieuwe partner meeneemt die zich voor Groen doet Goed hart/d wil maken. Het belooft een sterk programma te worden, door veel verschillende partijen gedragen.