Zeist

Lokale trekker: Annemarieke Holland

In Zeist brengt adviseur Natuur- en Duurzaamheidscommunicatie Annemarieke Holland partners bij elkaar om de Groen doet goed plannen te realiseren. foto annemarieke holland

“Struinen door bossen, velden en langs uiterwaarden; me verwonderen over de bomen, de dieren en de kleuren die ik tegenkom; het hoort al m’n hele leven bij me. Ik zou niet zonder kunnen.

Wat het project Groen doet goed voor mij zo aantrekkelijk maakt is de samenwerking met hele nieuwe organisaties, zoals Sportservice Zeist en het centrum voor Jeugd en Gezin. Fijn om samen een steentje te gaan bijdragen om kinderen meer van natuur te laten genieten.

In Zeist gaan we met Groen doet goed van start in de wijk Vollenhove en de Verzetswijk en sluiten daarbij aan bij het daar al lopende project Wijk Gezonder, een project om overgewicht bij kinderen van 4-12 jaar te verminderen. Ik heb er zin in!”

gemeente-zeist

Projectinformatie

In Zeist is er voor gekozen om Groen doet goed te verbinden aan de integrale aanpak van gezondheidsachterstanden in Zeist. Met de aansluiting van Groen doet goed komt er nu specifieke aandacht voor de kansen die de fysieke omgeving biedt om gezond gedrag en gezond leven te bevorderen. Bestaande activiteiten die aansluiten bij het doel van Groen doet goed worden vernieuwd en in de schijnwerpers gezet. Daarnaast zullen in samenwerking nieuwe activiteiten worden opgezet.

Activiteiten van Groen doet Goed Zeist in 2016
Zomerfeest Samen Oplopen op bezoekerscentrum De Boswerf
In 2016 vindt het zomerfeest op De Boswerf weer plaats. Naast het aanwezige natuurspeelbos, zal het programma dit jaar worden aangevuld met een aantal extra natuuractiviteiten, met o.a. aandacht voor de eetbare Boswerf en de kleine-beestjes-tuin. Het zomerfeest laat ouders en kinderen zien welke (speel-en beleef)mogelijkheden er in het groen zijn en hoe ze bv. zelf kruiden op hun balkon kunnen kweken en gebruiken.

Nationale buitenspeeldag in park de Waterbron
Sportservice Zeist organiseert op de Nationale buitenspeeldag in juni al een aantal jaar een sport- en spelmiddag in park de Waterbron. Dit jaar is een groot deel van de activiteiten gericht op Natuursprong en natuurbeleving. Deze activiteiten laten de kinderen zien dat voor sport-, spel- en beleving niet altijd veel materialen of begeleiding nodig is en dat ze het park ook na de buitenspeeldag weten te vinden.

Leefstijlproject Fit4kids – buitendag
Fit4kids is een (bestaand) leefstijlproject voor basisscholen in Zeist, ontwikkeld en uitgevoerd door Sportservice Zeist. In 2016 wordt het project aangevuld met een buitenmiddag in het Panbos. Tijdens deze buitenmiddag doen de kinderen diverse Natuursprong- en natuurbelevingsactiviteiten.

Moestuinbakken in park Vollenhove
De leerkracht van groep 5/6 van basisschool Op Dreef maakt een doorstart met het inzetten van de moestuin in het onderwijsprogramma. Ook wordt er aandacht besteed om de zichtbaarheid van de moestuinbakken in park Vollenhove te vergroten.

“Wat het project Groen doet goed voor mij zo aantrekkelijk maakt is de samenwerking met hele nieuwe organisaties. Fijn om samen een steentje te gaan bijdragen om kinderen meer van natuur te laten genieten.”
Annemarieke Holland

Wildplukken en koken met kinderen
Kinderen maken in dit project kennis met eetbare wilde planten en hoe je ze kunt verwerken in een aantal gerechtjes. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat sommige onkruidplantjes in een moestuin(bak) eetbaar zijn. Ze maken een wandeling maken onder leiding van een wildplukdeskundige en onderweg verzamelen ze wilde planten die ze vervolgens verwerken.

Park Vollenhove in het zonnetje
In park Vollenhove wordt een ontmoetingsmiddag georganiseerd voor (en door) buurtbewoners, met wandelingen, een activiteit rondom de moestuinbakken, lekkere hapjes en nog veel meer.

De betrokken partners van Groen doet goed Zeist zijn: Samen Oplopen, Bezoekerscentrum de Boswerf, Sportservice Zeis, het Utrechts Landschap, GGD regio Utrecht, moestuinwerkgroep Vollenhove, Meander Omnium/CJG en Kerk en Samenleving.